Mide gastriti için diyet ve yemek masasından ne yiyebilirsiniz

Sonbaharda mide ve bağırsak hastalıklarını şiddetlendirme eğilimi vardır. Gastrit için diyet, enflamatuar sürecin türüne bağlıdır. Tedavinin başarısı, dengeli bir diyet, rejim ve doktor tarafından verilen ilaçlarla sağlanır.

Mide gastriti için diyet

Gastrit için tıbbi beslenme kuralları

Hastalığın alevlenmesi durumunda hasta hastanede tedavi edilir, diyet tedavisine ihtiyacı vardır. Yemek pişirmek için ürün seçme taktikleri büyük ölçüde mide suyunun asitliğine bağlıdır. Yüksek asitliğe sahip gastrit için beslenme tedavisi, sindirim sularının salgılanmasını azaltır, mide üzerinde hafif bir etkiye sahiptir. Mide gastriti için uygun şekilde yapılandırılmış bir diyet, hastalığın tedavisinde belirleyici bir rol oynar.

Eşlik eden patolojisi olan hastalar için akılcı bir diyet düzenlemek önemlidir:

  • obez;
  • hipovitaminozu;
  • alerjileri;
  • anemi.

Dengeli beslenme bağışıklığı artırır ve sağlığı geri kazandırır. Gastrointestinal sistem hastalıkları arasında gastrit özel bir yer tutar ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Düşük asitli gastrit için koruyucu bir diyet, mide suyu üretimini uyarır. Hasta, hastalıklı organın mukoza zarına zarar vermemek için yiyecekleri iyice çiğnemelidir.

Diyet menüsü aşağıdaki yiyecekleri içerir:

  • beyaz tavuk eti;
  • yağsız balık;
  • sebze püresi;
  • kefir% 1;
  • % 5 süzme peynir;
  • % 2, 5 süt.

Gastrit durumunda meyve suları, kuşburnu kaynatma, maden suyu içilmesine izin verilir.

Hasta, son alevlenmeden sonra birkaç ay boyunca iyi beslenmelidir. Hasta yemek pişirmek için bir ürün listesi hazırlarken yalnızca asitliği azaltan ürünleri seçer:

  • tavuk yumurtası;
  • tahıllar;
  • patates;
  • kabak.

Diyet püresi çorbalar, haşlanmış et ve balık, buharda pişirilmiş pirzola ve sıvı süt lapasından oluşur. Ana öğün, hastanın yaşa bağlı besinsel ihtiyaçlarını karşılayan yemeklerdir.

Hastalıklı bir organı kapsamlı bir şekilde tedavi etmek, bir diyet ve rejime uymak gerekir. Hasta düzenli yemek yerse ve kötü alışkanlıklardan vazgeçerse, hastalık hızla gerileme sürecine girer. Hastanın sindirim bezleri üzerinde heyecan verici etkisi olan alkol alması yasaktır.

Hastaya nelere izin verilir

Normal asitliği olan gastrit hastaları için diyet, hastalıklı organı koruyan yiyecekleri içerir. Hastanın sıcak veya soğuk yiyecek, kahvaltılık gevrek, mayalı hamur ürünleri alması önerilmez.

Hastalığın alevlenmesi durumunda hangi diyetin olması gerektiğini, doktor hastanın kapsamlı bir incelemesinden sonra söyleyecektir. Hasta kuvvetli kahve ve alkol tüketilmemesi gerektiğini bilmelidir.

Küçük öğünler yiyin.

İzin verilen ve yasaklanan yiyecekler tablosu eksiksiz bir menü oluşturmaya yardımcı olur.

Yüksek asitli gastrit Düşük asitli gastrit
Beyaz tavuk eti. Yağsız balık. Yağsız sığır eti. Tavuk yumurtaları. Elmalar, armutlar. % 5 süzme peynir, az yağlı süt, fermente pişmiş süt, yoğurt, yoğurt. Et suyu. Sebze suyu. Rendelenmiş çiğ sebzeler. Sert haşlanmış yumurta. Krakerler. Süt, kefir% 1, peynir. Lor-pirinç güveci Rendelenmiş havuç. Komposto yapmak için kurutulmuş meyveler.

Yüksek asitlik menüsü

Yüksek konsantrasyonda mide suyu, mukoza zarına zarar verir. Gastrit belirtileri hemen görünmez. Bir kişi epigastrik bölgede mide ekşimesi, geğirme, ağrıdan şikayet eder.

Hiperasit gastrit gelişir - semptomlar asitlikte artışa işaret eder ve bazen mide ülseri oluşumunu düşündürür. Gastrit için doğru beslenme, abur cuburun diyetten çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Midenin hiperasit gastritinin tedavisi için günlük sıvı yulaf lapası kullanımı gereklidir - diyet pirinç, arpa, karabuğday ve yulaf ezmesinden yapılan yemekleri içerir. Hasta mide gastriti ile uzun süre diyet uygular - bir haftalık menüde et veya balık, sebze püresi, lezzetli sufle bulunur.

Birkaç günlük örnek menü, sağlıklı ve besleyici öğünlerden oluşur.

Alevlenme süresinin ne kadar sürdüğünü göz önünde bulundurarak, hasta optimal diyeti seçer, bağırsakları tahriş eden tatlılar, baharatlar ve füme etlerden kaçınır.

Hamile bir kadının tedavi edici beslenmesi

Hamile bir annenin gastritiyle çocuğun sağlığına zarar vermemek için nasıl yemek yenileceği sorusu mide ekşimesi ve mide ağrısı çeken her kadının ilgisini çekmektedir. Diyet, küçük porsiyonlar halinde, günde 4-5 kez kesirli. Ekmek hafif kuru yenmeli, süt ürünleri faydalıdır.

Diyet numarası 1, akut gastrit için kullanılır, katı, 2-3 gün reçete edilir. Nazik yemek, midede iltihabı azaltır. Kontrendikasyon yoksa hastaya içilen sıvının hacmini 1, 5 litreye çıkarması önerilir.

Diyete sınırlı miktarlarda sofra tuzu eklenir. Gastriti tedavi etmek için kullanılan ürünlerin kimyasal bileşimine çok dikkat edilir: diyet, 100 gr yağ, 400 gr karbonhidrat, 120 gr hayvan ve bitki proteinlerini içerir. Tam teşekküllü yumuşak bir beslenme, yetkin tedaviye izin verir - diyet, midenin işlevini geri kazanmayı amaçlamaktadır.

Fokal atrofik gastrit için bir diyet nasıl oluşturulur

Muayeneden sonra hastaya genellikle sıfır asitli mide suyu teşhisi konur. Midenin gastriti için beslenme naziktir, bir diyet reçete edilir - tablo 1 ve 2. Maden suyu içmek faydalıdır.

Hasta genellikle gastrit için hangi diyetin seçileceği ile ilgilenir - sağlığa zarar vermeden ne yenebilir. Hastaya bitkisel infüzyonlar ve çaylar gösterilir. Sıfır asitli gastrit için bir diyet tablosu seçerken, hastanın genel durumu her zaman dikkate alınmalıdır.

Gastrit için tedavi edici bir diyet, rahatsız edici yiyecekleri diyetten çıkarmayı amaçlar. Yiyecek alımı küçük porsiyonlarda yapılır. Hastanın durumu normale dönene kadar hastalığın alevlenmesi için sıkı bir diyet reçete edilir. Süresi birkaç gün olabilir.

Sağlıklı Diyet

Gastriti tek başına ilaçlarla tedavi etmek imkansızdır - özel bir diyete ihtiyacınız var ve Pevzner diyeti bu sorunu çözmede çok yardımcı oluyor. Tıbbi beslenme kuralları, birinin mide mukozasına (gastrit) zarar vermesi durumunda, tedavinin etkinliğini birkaç kez artırır.

Diyet özellikleri hastalığın evresine göre belirlenir. Diyet, tuzlu, baharatlı, tütsülenmiş, yağlı, kızarmış yiyeceklerin kullanımını sınırlar. Gastrit ile beslenmek için kullanılan besinler mümkün olduğunca sindirim sistemini korur.

İlk gün su, yeşil çay içilmesi tavsiye edilir. İlerleyen günlerde ne yiyebileceğiniz konusunda uzman tavsiyelerde bulunacaktır. Hafif sebze çorbaları, ezilmiş, irmik veya yulaf ezmesi ile reçete edin. Tablo 1 için tereyağı ve mayalı hamur kullanmazlar, sadece haftada bir kez menüye pişmiş turtalar dahil edilmesine izin verilir. Et veya balık yemekleri buharda pişirilir. Menüye süzme peynirli sufle, dana köfte, buharda pişirilmiş et pirzola ekleyebilirsiniz. Gastritin özellikleri dikkate alınmalıdır - tedavi ve diyet, iltihaplanma sürecini azaltır.

Aşındırıcı kronik gastrit menüsü

Akut bir durumun tedavisindeki ana görev, hastalıklı bir organın çalışmasını kolaylaştırmaktır, bu nedenle diyet, kolayca sindirilebilir gıdalardan oluşur. Hazır yemekler haşlanmış, haşlanmış, ezilmiş, kaba bir kabuk olmadan servis edilir.

Her gün hafif bir diyet menüsü, zarflama özelliğine sahip ev yapımı jöle içerir. Hasta karnında rahatsızlık hissederse, keten tohumu tabağı yardımcı olur. Epigastrik bölgede birkaç saat süren ağrılı ağrı, muz tohumlarından yapılan bir içecekle giderilir.

Yoğurt, gastrit remisyonda olan bir hasta için sağlıklı bir besindir. Yakın zamanda gastrit alevlenmesi geçirenler için, ürünün ana tedavinin arka planına karşı tüketilmesine izin verilir. Mide rahatsızlığının eşlik ettiği gastrit hastaları için yapışkan süt lapası ve sebze püreleri faydalıdır.

Bir yemek hazırlamadan önce, mide salgısına neden olan yiyeceklerin listesine aşina olmalısınız. Yiyecekler baharat içermemelidir - hardal, tarçın, kişniş, yaban turpu, karabiber.

Aşındırıcı gastrit tedavisi, tavuk yumurtası proteininin bir zarflama etkisi olan bir protein karışımında kullanılmasını içerir. İlaçların diyetin arka planına karşı kullanılması, hastanın durumunu hızla iyileştirir.

Normal asitli gastrit için bir hafta diyet yemeği

Mide mukozasının akut enflamasyonundan muzdarip kişiler için, 110-120 g protein diyetine dahil edilmesi önerilir. Gastrit diyetinin bileşimi, oldukça besleyici bir ürün olan tavuk yumurtasının tüketimi ile genişletilir. Menüde karbonhidratlar var, ancak bunların kullanımı unlu ürünlerle sınırlı. Su ile seyreltilmiş meyve suları faydalıdır.

Bir haftalık gastrit menüsü çeşitlidir.

Hastalığın kronik bir formu olması durumunda, hastaya Tablo 2 önerilmektedir. Uçucu yağ içeren ürünler diyetin dışında tutulur:

  • sarımsak;
  • turp;
  • kara turp;
  • kuzukulağı.

Hastanın 3-4 saatte bir yemek yemesi gerekir, bu da mide ve oniki parmak bağırsağındaki basıncın normale dönmesine yardımcı olur ve safra kesesinin boşalmasını düzenler.

Remisyon sırasında kolesterol açısından zengin gıdalardan kaçının:

  • kaz veya domuz karaciğeri;
  • yağlı kümes hayvanları;
  • kuzu;
  • Orta derecede yağlı mersin balığı çeşitleri.

Yasaklanmış ürünler listesi unlu mamuller, buğday kepeği, kuru meyveler, baharatlı peynir çeşitleri, baklagiller, mantarlar, kırmızı ve siyah kuş üzümü ile tamamlanmaktadır. Hastanın taze sebzeler, peynir altı suyu, çavdar ekmeğinden salataları bırakması gerekiyor.

Kilo kaybı için diyet - akut gastritin nedeni

Güzel bir figürün peşinde olan kadınlar, sağlıkları ne olursa olsun yeni moda diyetler izlerler. Yetişkinlerde akut gastrit semptomları ve tedavisi, hastalık kronikleşip mide ülseri gelişimine neden olabileceğinden kendine has özelliklere sahiptir.

Akut gastritli hastalar çok fazla kilo kaybederler.

Kilo verme süreci, mide, karaciğer ve böbrekler üzerindeki yükü artıran toksik metabolik ürünlerin vücutta ortaya çıkmasından kaynaklanır.

Protein, akut gastritin yaygın bir nedenidir. Hasta, hayvansal ve bitkisel yağ içeriğinin keskin bir şekilde sınırlı olduğu bir diyeti kötüye kullanırsa, mide suyunun bileşiminde bir değişiklik meydana gelir.

Hızlı kilo kaybı mide ve bağırsak sorunlarına neden olur. Çoğu zaman, bir kadın, besin ve vitamin eksikliğine, mide ve bağırsaklarda akut iltihaplanmanın gelişmesine yol açan mono diyetlerden hoşlanır.

Kabartma tozu kullanımı, mide gastritine ve asit-baz dengesizliği olan mukoza zarında kronik yanıklara neden olarak kilo vermenin tehlikeli ve yararsız bir yoludur. Akut inflamasyon, hastalar tip 1 diabetes mellitus, tirotoksikoz, tüberküloz ve onkolojik hastalıkların arka planına karşı kilo vermek için bir diyet kullandıktan sonra ortaya çıkar.